
Om aborren
Aborren er en smuk og farverig klassisk benfisk. Fisken kendes nemt på den høje ryg, de sorte striber på siderne og ikke mindst de orangerøde finner. Ryggen er normalt sortgrøn, som bliver lysere ned mod bugen. Et andet stort kendetegn ved aborren er, at den har pigge ved rygfinnerne og gællelågene, der godt kan stikke lidt. Derudover er skællene på fisken grove. Aborren bliver mellem 15-50 cm og vejer normalt mellem 100 – 500 g, men kan dog veje helt op til 4 kg. En aborre bliver normalt mellem 8-10 år, men de kan faktisk blive helt op til 22 år. Fiskens latinske navn er Perca fluviatilis.
En vigtig fisk
Aborrens fjender er de større rovfisk såsom gedden, ørred og ål. Derudover skal den også passe på ikke at blive spist af andre større aborre. Aborren er selv en rovfisk, hvor de større fisk jager i stimer på åbent vand. Aborrens føde består af insektlarver, snegle, krebsdyr, zooplanktonædende karpefisk og andre aborrer. Specielt ved aborren er, at den ikke har tænder. Den har i stedet en relativ stor mund, hvor den suger sit bytte ind ved at danne vakuum. Idet aborren æder zooplanktonædende karpefisk, er fisken en særdeles vigtig fisk for større søers økologiske kvalitet. Zooplankton lever af planteplankton såsom grønalger. Det betyder, at når der er mange aborrer i en sø, vil de sørge for at bestanden af de zooplanktonædende karpefisk bliver holdt nede og zooplankton bestanden oppe. Dette vil resultere i renere vand i søen. Så hvis du ikke har tænkt dig at bruge din indfanget aborre, efter du har fanget den, bør du slippe den løs igen.
En udbredt fisk
Aborren gyder i april, hvor den samler sig i relativt store stimer på områder med lavt vand. Alt efter størrelsen på hunnen kan aborren lægge mellem 4.000 – 300.000 æg. Æggene klækker efter et par uger. Aborren er meget nem at finde i Danmark, da den lever i næsten alle åer, søer og nogle brakvandsområder (med lavt saltindhold), hvor den for det meste opholder sig ved bunden, den jager dog også på åbent vand. Hurtigt strømmende vand er stort set det eneste, den ikke bryder sig om. Du kan fange aborrer året rundt, men det er nemmest i forår og sommer. Nogle mener, at aborren påvirkes af lavtryk og er nemmere at fange aborren på solrige dage med højtryk.
Hvordan fanger man en aborre?
Aborren har en sjov adfærd, den ene time kan du få bid i hobetal og den næste vil de overhovedet ikke bide på. Mange søer og moser har en kæmpe stor bestand, men hvor fiskene ikke bliver særlig store. Disse steder er dog et godt sted for børn og nybegyndere, da der her er stor chance for at få bid hurtigt. Du behøver ikke alt muligt fancy udstyr for at fange aborrer, en helt almindelig fiskestang og et par spinnere er nok. De mest almindelige måder at fange aborrer på er spinnefiskeri, twitchfiskeri og medefiskeri.
Spinnefiskeri
En effektiv og simpel måde at fange aborrer på er spinnefiskeri, hvor jigs generelt anses for at være mest effektiv, da den kan ligne det, aborren normalt jager. Aborren er ikke bygget til fart, samtidig jæger den med øjnene og kan derfor godt lide lige at se sin mad inden, den hugger. Derfor skal du ikke spinne alt for hurtigt ind. Du kan med fordel gøre brug af stop and go metoden, hvor du laver nogle korte stop, mens du trækker ind.
Twitchfiskeri
En anden effektiv måde at fiske efter aborrer er jerking. Det minder lidt om spinnefiskeri, men her handler det om at få dit endegrej til at se mere levende ud. Når man bruger denne metode til at fange aborrer, bruger man oftest woblere med ske/lip, hvilket giver mere vandmodstand og gør, at wobleren går dybt ved indspoling. Til denne metode skal din indspoling være langsom, samtidig med at du laver stop and go og små ryk med stangen.
Medefiskeri
En lidt mere passiv måde, men stadig spændende måde at fange aborrer på er med flåd. Flådefiskeri er en god måde at fange aborrer, når man har børn med, da det er sjovt at se bevægelserne i flåden i vandoverfladen ved bid. Som madding kan du for eksempel bruge orme, rejer og småfisk. Når du ser dit flåd hoppe op og ned, skal du vente lidt inden, du giver dit mundhug, så du er sikker på, at aborren har maddingen i munden.