Hornfisk

Om hornfisken

Hornfisken er en lang, smal og skinnende smuk rovfisk. Ryggen har en flot blågrå farve og resten af kroppen er sølvhvid. Dens helt store kendetegn er de forlængede kæber, som ligner mere et næb end en mund, fyldt med en masse skarpe tænder. En hornfisk kan blive helt op mod en meter og veje omkring et kilo. Hornfiskens latinske navn er belone belone. Belone betyder nål, hvilket må siges at være meget passende.

En lynhurtig jæger

Hornfiskens lange slanke krop er bygget til fart. En hornfisk kan accelerere enormt hurtigt og er som en pil under vand, hvor den kan nå en fart på 60 km/t i en kortvarig periode. Hornfiskens næb er lidt af et multiredskab. Når hornfisken jæger, bruger den næbbet til at slå og nappe sit bytte, inden den hugger og sluger byttet. Derudover kan næbbet bruges som en pincet til at pille krebsdyr og andet ud af tangbuskene.

En vandrende fisk

Hornfisken lever primært i overfladen og er en stimefisk, hvilket også betyder, at hvis du fanger én, kan du være meget sikker på, at der er flere at fange. Den kommer til Danmark i foråret (marts/april) for at gyde og drager mod Atlanterhavet og Nordsøen igen i august/september. En hun lægger omkring 6.000 – 30.000 æg, alt efter dens størrelse, i kystnære områder, hvor der er tang, ålegræs og lignende. Hvis du svømmer ved stranden i den tidlige sommer, kan du være heldig at se hornfisklarverne.

En solglad fisk

Hornfisken kommer som udgangspunkt til Danmark i marts/april, men det afhænger meget af temperaturen. Har det været en mild vinter, kommer de tidligt og omvendt har det været en streng vinter, kommer de lidt senere. Sæsonen topper i maj og slutter i august/september, hvor hornfisken igen drager mod Atlanterhavet og Nordsøen for at jage. Du kan fiske efter hornfisken langs hele den danske kystlinje. Hornfisken er en rigtig solskinsfisk, det betyder også, at det bedste vejr at fange hornfisk er i høj solskin og stille vind – til stor glæde for os.

En fisk med fun fact

Under hornfiskens smukke ydre gemmer sig to små overraskelser i dens indre. For det første er dens ben grønne, hvilket skyldes et naturligt stof, nemlig biliverdin, som er et biprodukt, der dannes ved nedbrydning af blodets hæmoglobin. Det er helt ufarligt og du kan spise hornfisken helt uden bekymringer. 


Den anden overraskelse er, at hornfisken har ingen mave, i hvert fald ikke som vi kender en mave, den har derimod en helt “særlig” mave. Hos de fleste kødædere – som os – nedbrydes proteinerne langsomt af syre i maven og derefter sendt videre i vores tarmsystem for at blive optaget i kroppen. Dette sker ikke hos en hornfisk. Her bliver proteinerne nedbrudt af trypsin, som er et enzym, der gør, at proteinerne bliver optaget med det samme i hornfiskens “særlige” mave. Normalt er dette ikke en særlig effektiv måde at sikre proteinerne i kroppen, men hornfisken er rigtig madglad og derfor fungerer metoden rigtig fin for den.

Hvordan fanger man en hornfisk?

Alle har stor chance for at fange en hornfisk, den er derfor også en god og sjov fisk for børn og nybegyndere. Vi har bedst erfaring med at fange hornfisk ved brug af tre metoder, som er spinnefiskeri, silkesnor og medefiskeri.


Spinnefiskeri

Den første måde at fange en hornfisk på er med blink med forfang. Når du skal vælge dit blink, vil vi anbefale, at du vælger lange og slanke blink – lidt lige som hornfisken selv. Farven er ikke så afgørende. Da hornfisken er en lynhurtig jæger og elsker jagten, bør du spinne blinket en anelse hurtigere ind, end du ellers ville. Hvis du vil øge dine chancer for bid, kan du med fordel afmontere din krog og sætte et lille stykke line mellem dit blink og krog. Det øger chancen for, at din krog kommer helt ind i munden på hornfisken. Da dens mund ikke er særlig stor, bør din krog heller ikke være det.


En anden god og effektiv måde at fange en hornfisk, som måske sågar viser sig mere effektiv end at fange hornfisk med krog, er med et stykke silkesnor. Du skal stadig bruge et blink, men i stedet for at bruge krog, sætter du et stykke silkesnor på. Silkesnor har en masse fine tråde, der vikler sig ind i hornfiskens mange tænder, når den napper efter blinket. Vi bruger altså et af hornfiskens mange kvaliteter mod den. Foruden at være en effektiv måde er det også en særdeles børnevenlig måde at fange en hornfisk.


Medefiskeri

Den sidste metode, som vi synes er effektiv til at fange en hornfisk, er med flåd. Her skal du bruge en bombarda, med 1-2 meter line (alt efter hvor lang din fiskestang er) og så din krog med et stykke kød – et godt bud hertil er et sildestykke. Det gode råd til denne metode er, at når du mærker, at en hornfisk har bidt på, så lader du den svømme lidt med kødet, inden du giver dit mundhug. Hvis dit mundhug falder for tidligt, risikerer du, at krogen ikke er helt inde i munden på fisken.