Regnbueørred

Om regnbueørreden

Den smukke, stærke og adrætte regnbueørred kendes på sin karakteristiske regnbuefarvede stribe langs siderne. Fisken har et lille hoved og en torpedo-lignende form, hvor ryggen er olivengrøn, siderne og bug er sølvfarvede og dækket af en masse små sorte pletter. Regnbueørreden vokser meget hurtigt, hvilket gør den ideel til opdræt og lystfiskeri. Fisken betegnes som en mellemstor fisk, der normalt bliver mellem 50-60 cm, det er dog ikke unormalt at finde en regnbueørred på op til 80 cm. Fisken vejer typisk et par kilo, men kan veje helt op til 10 kg og så kan den blive op til 16 år.

En udbryder fisk

Regnbueørreden kan leve både i ferskvand og saltvand, derfor kan finde fisken stort set overalt i søer, åer, fjorde og langs kysten. Når den lever i ferskvand foretrækker fisken områder med iltrig og frisk strømmende vand. I saltvand opholder de sig gerne tæt ved kysten og ofte på lavt vand. Regnbueørreder kan foretage lange vandringer eksempelvis her fra Danmark og op til den norske kyst.


Regnbueørreden er ikke en dansk fisk, men blev hentet til Danmark 1889 til opdræt og anses i dag som en fast bestanddel i mange put & take søer. Når du finder regnbueørreder i åer og fjorde, er der ofte tale om fisk, der er undsluppen fra dambrug.


Regnbueørreden er en rigtig god spisefisk med højt indhold af fedtstoffer. Selv er regnbueørreden en rovfisk, der er en meget alsidig jæger, som æder stort set alt, hvad den kan finde, passende til dens størrelse. Typisk lever den af insekter, krebsdyr, orme, snegle og mindre fisk. En regnbueørred finder sin føde ved at patruljere søen og angriber sit bytte ved at accelerere hurtigt. Den inhalerer sit føde i et stærk slug og knuser herefter det med sine svælgtænder.

Avles i kontrollerede miljøer

Regnbueørreden gyder i perioden oktober-februar afhængigt af vandtemperaturen. Fisken gyder ofte i mindre bække, hvor hunnen vælger et sted med hurtigt flydende vand og stenbund, hvor hun graver en gydegrube. En hun producere omkring 2.000 æg per kilo hun vejer. Under selve gydningen stiller hunnen sig i gydegruben og afgiver æggene i en lang stråle, mens hannen afgiver sin sæd, herefter lægger æggene sig i bunden af gydegruben. Herefter dækker hunnen æggene med grus og sten. Æggene klækker omkring april-maj, igen afhængigt af vandtemperaturen.


Der er en masse faktorer som har indflydelse på, hvorvidt en regnbueørred yngel overlever, og derfor er der heller ikke mange af dem, som overlever til de er to år, faktisk siger man som hovedregel, at det kun er 1% af ynglen, der bliver to år. I Danmark kommer der sjældent yngel ud af regnbueørredens gydnings-anstrengelser. For at regnbueørreden skal have succes med gydning, kræver det køligere og mere stabile vandforholde, end vi har i Danmark. Det betyder, at herhjemme avles de under kontrollerede miljøer, før de sættes ud.

Doven når det er varmt

Regnbueørreden er særdeles populær at fiske efter af flere grunde. Det er en god spisefisk og samtidig er den med sin kraftige halefinne en stærk svømmer og noget af en fighter, hvilket gør den til en sjov fisk at fange. Det nemmeste sted at fange regnbueørreder er i put & take søer, men du kan også prøve at fiske i nærheden af dam- eller havbrug, hvor der er god sandsynlighed for at fange en, som er undsluppen. Hvis du fanger en regnbueørred i den frie natur, skal du dog være opmærksom på, at du skal tage den med hjem. Du kan fiske efter regnbueørreder hele året, men særligt i perioden marts-september, er der rigtig gode chancer for at fange den. Når du fisker efter regnbueørreden om sommeren, kan du med fordel stå tidligt op, da fisken generelt er mere doven, når det er varmt. Derfor er der større chance for bid tidlig morgen eller sen aften, hvor det er køligere.

Hvordan fanger man en regnbueørred?

Regnbueørreden er ikke en svær fisk at fange og det kræver ikke det nyeste udstyr. Fisken er let tilgængelig, da du kan finde den i langt de fleste put & take søer og samtidig kræver det ikke nødvendigvis det store kendskab til fiskeri at fange den. Der er flere måder at fange regnbueørreder. Vi synes, flådfiskeri, spinnefiskeri og fluefiskeri er effektive til at fange regnbueørreder.


Du kan læse mere om fiskemetoderne under vores Tips & Tricks her.