Havørred

Havørred. Foto: Nicolai Ulrik Hansen.

For rigtig mange lystfiskere er havørreden den ypperste fangst og den er blandt de mest eftertragtede fiskearter i Danmark uanset om man er efter dem ved vore åer, langs de danske kyster eller fra båd på havet eller fjorden.

Havørreden har ry for at være svær at overliste og langt de fleste vil opleve at der kan være langt mellem fiskene. Det betyder dog ikke at man skal snyde sig selv for oplevelserne der bydes på når man fisker efter havørreder ved kyst og å.

Langt de fleste havørreder der fanges langs de danske kyster fanges med blink for enden af linen. Et blink ligner mange af de fødeemner som havørreden spiser, nemlig tobiser, kutlinger og andre småfisk.

Man kan fiske iført waders som tillader at man vader lidt ud i vandet men ved mange kyster er der også mulighed for at komme i kontakt med havørreden ved at fiske direkte fra stranden.

ABU ”Toby” blinket er et godt valg til kystfiskeriet og væg gerne et på 10-28 gram i naturlige farver, lige som gennemløbs blinket MO Inline et et populært valgt til havørredfiskeri på kysten.


Havørreden trækker fra sommer og frem til vinter op i mange danske åer for at gyde. Indtil den 15. november kan man derfor også vælge at forsøge sig efter havørrederne i åerne. Her vil en ABU ”Fast Attack” spinner i kobber/rød spinner str 3-4 være et godt valg sammen med en ABU ”Reflex” spinner i 12 gram.

Sådan fanger du en havørred: